Welke tarieven rekent een makelaar?

Welke tarieven rekent een makelaar?

Wanneer u zich aan het oriënteren bent op de woningmarkt en u overweegt een samenwerking aan te gaan met een makelaar, dan begrijpen wij heel goed dat u graag wilt weten aan welke makelaarskosten u moet denken. Wij geven u op deze pagina antwoord op de vraag; welke tarieven rekent een makelaar?

Verschillende tarieven
Er worden verschillende tarieven gebruikt door makelaars. Deze makelaarskosten, oftewel makelaarscourtage, spreekt u van tevoren helder af met de makelaar. U kunt zelf aangeven welke voorkeur u heeft. Ook kan het zijn dat een makelaar enkel met één tariefsoort werkt. Hieronder leggen wij u uit welke tariefsystemen er bestaan binnen de makelaardij.

Makelaarstarief: percentage van de aankoopprijs

In het geval u kiest voor dit tariefsysteem, dan betaalt u achteraf een percentage van de aankoopsom aan de makelaar. In dit geval is het dus niet exact helder op welk bedrag dit gaat uitkomen. Stel dat u een woning koopt van €200.000, dan betaalt u in de meeste gevallen 1% hiervan aan de makelaar. In dit geval dus €2000,-. Wilt u van tevoren duidelijk weten welk bedrag u aan de makelaar betaalt? Leest u dan het stuk waarin wij uitleggen wat een vast tarief inhoudt.

Makelaarstarief: vast tarief
Wilt u vooraf duidelijk hebben welk bedrag u kwijt bent aan de makelaar? Kies dan voor een vast tarief. Wij kunnen u helaas niet aangeven welk bedrag dit gaat zijn. Wilt u een idee krijgen? Ga dan eens vrijblijvend in gesprek met een van onze vakkundige en professionele makelaars. Indien u vooraf duidelijk met elkaar bespreekt welke werkzaamheden de makelaar gaat uitvoeren, dan heeft u voor 99% duidelijk welk bedrag dit gaat kosten.

Makelaarstarief: bedrag naar prestatie

Het derde tariefsysteem is het ‘no-cure-no-pay systeem’, oftewel het prestatietarief. Wat houdt dit in? Bij dit systeem betaalt u de makelaar op basis van de geleverde prestatie. Achteraf weet u dus welk bedrag u aan de makelaar dient te betalen. De makelaar wordt bij dit tarief gestimuleerd om bij een onderhandeling uit te komen tot een laag bedrag. Lukt het de makelaar om op een bedrag uit te komen tijdens de onderhandeling met de verkopende partij dat ver onder de vraagprijs ligt? Dan betaalt u bijvoorbeeld 10% over dit bedrag. Bijvoorbeeld; een woning heeft een vraagprijs van €200.000, de makelaar komt uit op een bedrag van €190.000, dan betaald u 10% over €10.000.

Laat u adviseren door onze makelaar

Wij houden van een open en eerlijke communicatie. Zo werken wij ook enkel samen met makelaars die ook een open communicatievorm hanteren. Wilt u meer weten over tariefsystemen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze makelaars. Wij helpen u graag!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Enschede?