Aankoopmakelaar: wel of niet?

Aankoopmakelaar: wel of niet?

Vindt u het lastig om de keuze te maken of u gebruikt wilt maken van een aankoopmakelaar of niet? Dan kunt u het beste de voor- en nadelen voor uzelf op een rijtje zetten. U bent uiteindelijk diegene die bepaalt of u zelfstandig de woning gaat kopen of dat u hier professionele begeleiding bij nodig heeft. Wij tonen hieronder de redenen waarom de meeste mensen wel kiezen voor een makelaar en waarom mensen zelfstandig de woning kopen.

Samenwerken met een aankoopmakelaar
Wij adviseren om een aankoopmakelaar in te schakelen bij aankoop van een woning. Hieronder laten wij u de voordelen zien van samenwerking met een makelaar;

  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt uitstekend.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij een woning en kan u daarom onafhankelijk en betrouwbaar advies geven.
  • Een aankoopmakelaar biedt u gemak. U hoeft minder tijd in de aankoop te steken en u hoeft zich geen zorgen te maken. Een aankoopmakelaar weet waar hij/zij mee bezig is.
  • Er komt veel papierwerk kijken bij aankoop van een woning. Een aankoopmakelaar weet exact welke formulieren en bewijsstukken nodig zijn bij aankoop van onroerend goed.
  • Een aankoopmakelaar weet als eerste welke woningen er op de markt komen en aansluiten bij uw persoonlijke wensen.
  • Een aankoopmakelaar weet hoe er onderhandeld moet worden.

Zelfstandig een woning kopen
In 2012 is er een onderzoek uitgevoerd waaruit gebleken is dat 44% van de woningzoekers zelfstandig een woning koopt, dus zonder hulp van een aankoopmakelaar. De redenen die men hiervoor had;

  • Voldoende kennis van de woningmarkt, bijvoorbeeld door een eerdere aankoop.
  • Kosten; een makelaar vraagt een vergoeding voor de geleverde diensten. Koopt u zelfstandig een woning, dan bent u geen geld verschuldigd aan een aankoopmakelaar.
  • Opkomst van online huizenwebsites; door bijvoorbeeld Funda wordt het zoeken en filteren van woningen als makkelijk ervaren.

Laat u adviseren door onze makelaar

Heeft u voor uzelf de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar op een rijtje gezet? En bent u er nog niet uit? Geef uzelf dan de mogelijkheid om eens vrijblijvend in gesprek te gaan met een aankoopmakelaar.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Enschede?