Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Wanneer u op zoek bent naar een woning, dan heeft u een aankoopmakelaar nodig. Bent u echter niet op zoek naar een woning, maar wilt u juist uw woning verkopen? Dan bent u aan het juiste adres bij een verkoopmakelaar. Wat een verkoopmakelaar allemaal voor u kan betekenen, bespreekt u van tevoren met elkaar. Om u een beeld te geven, tonen wij hieronder de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar;

 • Het bepalen van de vraagprijs
 • De woning verkoopklaar maken
 • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
 • Een koopcontract opstellen

Bij het verkopen van een woning komen veel dingen kijken. Wij raden u aan om samen te werken met een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar weet exact hoe zaken werken binnen de makelaardij. Heeft u zelf voldoende kennis van de woningmarkt en heeft u tijd en geen haast bij de verkoop? Dan kiest u er misschien voor om zelf de woning te verkopen. Heeft u wel haast bij de verkoop, geen kennis van de woningmarkt of vindt u het prettig wanneer een professional u adviseert? Dan is het zeker goed om samen te werken met een verkoopmakelaar.

Vraagprijs bepalen

Voordat de woning officieel op de woningmarkt wordt gezet, wordt eerst de vraagprijs bepaald. Om tot een vraagprijs te komen, dienen een aantal stappen uitgevoerd te worden. Een verkoopmakelaar;

 • kijkt naar vergelijkbare woningen;
 • onderzoekt of er toekomstplannen zijn in uw buurt;
 • bekijkt de woninggegevens in het Kadaster;
 • vraagt naar uw persoonlijke situatie en uw wensen.

Zodra de verkoopmakelaar voldoende informatie heeft, wordt de vraagprijs aan u voorgesteld. Bent u het eens met de vraagprijs, dan is deze stap afgerond.

Woning verkoopklaar maken

Is de vraagprijs vastgesteld? Dan dient de woning verkoopklaar gemaakt te worden. Dit houdt in dat;

 • er professionele foto’s van uw woning worden gemaakt;
 • de woning op het internet geplaatst wordt;
 • er een verkoopbrochure ontwikkeld wordt;
 • elke ruimte in het huis opgemeten wordt, zodat de juiste afmetingen worden gecommuniceerd.

Vooraf overlegt u met de verkoopmakelaar welke werkzaamheden uitgevoerd worden en tegen welk tarief. Hierboven geven wij enkel een beeld van de meest voorkomende werkzaamheden.

 Overleggen met geïnteresseerden
Zodra de woning zichtbaar is voor publiek, kunnen geïnteresseerden reageren en gaat de verkoopmakelaar met deze personen in gesprek. Het daadwerkelijke verkoopproces is begonnen. Doordat een verkoopmakelaar veel mensen- en vakkennis bezit, weet een verkoopmakelaar al binnen enkele minuten of iemand een daadwerkelijke koop overweegt.

 Koopcontract ontwikkelen

Heeft de verkoopmakelaar een geschikte kandidaat gevonden? Dan is de volgende stap; het opstellen van het koopcontract. De verkoopmakelaar onderhoudt al het contact met diverse partijen. Uiteraard wordt u zorgvuldig op de hoogte gehouden van alle ontwikkelen. U bent en blijft de persoon die het uiteindelijke akkoord geeft op een bod.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

U bent niet verplicht om voor een verkoopmakelaar te kiezen. Het ligt aan uw eigen persoonlijke situatie en kennis. Wilt u eens vrijblijvend in gesprek met onze vakkundige verkoopmakelaars? Dat kan, onze makelaars uit de omgeving van Enschede denken graag met u mee.

Meer weten over makelaardij?

Wij begrijpen dat er veel op u af komt tijdens de verkoop of aankoop van onroerend goed. Heeft u de pagina over aankoopmakelaars al gelezen? En heeft u na het lezen van deze pagina nog een aantal onbeantwoorde vragen? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact op met onze makelaars uit de regio van Enschede

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Enschede?