Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar helpt en ondersteunt bij aankopen in het onroerend goed. Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in dit onderdeel binnen de makelaardij. Een aankoopmakelaar helpt tijdens het hele proces van bezichtigingen, onderhandelingen tot de uiteindelijke aankoop. Een woning kopen is wellicht niet iets waar u regelmatig mee te maken heeft. Wij begrijpen heel goed dat u op zoek bent naar iemand die u hierbij kan ondersteunen.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Heeft u zelf voldoende kennis van makelaardij en bent u niet op zoek naar een aankoopmakelaar? Dan bent u hier niet toe verplicht. Het aankopen van onroerend goed mag u zelfstandig doen. Echter kiezen veel mensen voor een aankoopmakelaar, omdat het een ingewikkeld proces kan zijn. De voordelen die een aankoopmakelaar biedt kunt u hieronder lezen;

  • De zoektocht, de onderhandelingen en alle andere stappen die u dient uit te voeren bij aankoop van een woning kosten veel tijd. Een aankoopmakelaar pakt veel zaken voor u op; zoals het onderhouden van het contact met diverse partijen.
  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt en is dagelijks bezig met woningen. Professionele en vakkundige makelaars kennen alle ins and outs. De aankoopmakelaar weet welke woningen er binnenkort op de markt komen en wellicht interessant voor u kunnen zijn.
  • Bij aankoop van een woning komt veel papierwerk kijken. Werkt u samen met een aankoopmakelaar? Dan hoeft u hier niet naar om te kijken.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij een woning. U bent misschien op slag verliefd en ziet daardoor eventuele negatieve aspecten niet meer. Een aankoopmakelaar geeft u onafhankelijk en betrouwbaar advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en deelt deze met u.
  • Een aankoopmakelaar weet hoe er onderhandeld moet worden.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Wilt u samenwerken met een aankoopmakelaar? Dan staat hier een vergoeding tegenover. Een andere naam voor makelaarskosten is makelaarscourtage. U betaalt de aankoopmakelaar voor de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Wij bieden u de mogelijkheid om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Wilt u nu alvast een beeld krijgen van de hoogte van de makelaarscourtage? Wij vertellen het u hieronder;

  • Vast tarief; u spreekt van tevoren af welk tarief u betaalt aan de aankoopmakelaar.
  • Percentage van de aankoopsom; in dit geval spreekt u een bepaald percentage af. Dit percentage kan bijvoorbeeld 1,5% zijn van de aankoopprijs.
  • Prestatietarief; het is mogelijk om een prestatietarief af te spreken. Hierbij betaalt u de makelaar op basis van prestatie. Lukt het de makelaar om bij de onderhandeling onder de oorspronkelijke vraagprijs te komen? Dan betaalt u bijvoorbeeld 5% aan de makelaar over het verschil tussen de vraagprijs en het overeengekomen bedrag.

Makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar. Ook maken deze kosten geen deel uit van de kosten koper. De bedragen die u betaalt voor het taxatierapport en de kosten die u maakt bij de notaris zijn wel aftrekbaar.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Enschede?